Harry, un ami qui vous veut du bien

Deze film was voor mij een openbaring, een mokerslag. Ik was de Michel uit de film en ik werd wakker geschud. Niet veel later nam ik ontslag op mijn vaste job en begon ik als freelance journalist. De inkt kruipt waar hij niet gaan kan.

Leven of geleefd worden

De doodvermoeide Michel wordt geleefd door zijn omgeving, tot hij een oude schoolmakker ontmoet die in zijn plaats orde op zaken stelt. Harry schudt het schrijftalent in hem wakker en doet dat koste wat het kost. Tot daar de synopsis van de fascinerende psychothriller Harry, un ami qui vous veut du bien van Dominique Moll. De regisseur verbindt in een uitmuntend scenario mysterie en suspense aan diepgang en levensvragen, zonder één moment te vervelen.

Moll heeft geen enkele flashback nodig om duidelijk te maken hoe Michel (Laurent Lucas) Franse les ging geven aan Japanners in plaats van romans neer te pennen, hoe hij geleidelijk afweek van het script dat in zijn genen werd geschreven. Michel laat zich namelijk een leven lang leiden door de grillen van zijn omgeving. Hij denkt de boel te sturen, maar wil vooral iedereen tevreden stellen. Hij is braaf en beleefd, zijn leven is een jacht en een helletocht, een aaneenschakeling van acuut brandjes blussen en dienstbaar zijn voor vrouw, kinderen, ouders en niemendal. Een fris idee steekt dan bij voorbaat onder de mat.

Het verrast dus niet dat oude schoolmakker Harry (Sergi Lopez) en zijn verloofde Prune (Sophie Guillemin) zich na een toevallige ontmoeting bij Michel en zijn vrouw Claire (Mathilde Seigner) weten uit te nodigen en er met geen stokken zijn weg te slaan. Wanneer aan de dis Harry moeiteloos een gedicht van Michel debiteert dat die nog voor de schoolkrant schreef, gaat in Harry, un ami qui vous veut du bien het bijzondere samenspel van start tussen een mysterieuze, creepy thriller en een fascinerend psychologisch portret. De intuïtieve Harry is de tegenpool van Michel en zegt alleen maar ‘ja’ tegen het leven. Hij wil dat zijn gastheer alles in het werk stelt om weer aan het schrijven te gaan en ruimt op bedenkelijke wijze daartoe de baan. Michel vindt het veel gedoe om niets en doet zijn vroegere schrijfsels af als puberpennenvruchten. Hij is dan ook een leven lang getraind in zelfontkenning. De permanente mentale afwezigheid die Laurent Lucas in Michel legt, is beangstigend geloofwaardig.

Regisseur Dominique Moll houdt het juiste ritme aan. Hij legt voldoende karakter in zijn personages via hun doordeweeks gedrag en verliest zich niet in zijwegen en toewijdingen. Hij vertelt het verhaal strak en verhoogt zo de suspense. Harry, un ami qui vous veut du bien is een geniale psychologische thriller die ongegeneerd toont hoe we ballast in ons leven scheppen en uitdagend de vraag stelt hoe ver je mag en moet gaan om je daar weer van te verlossen. Wat en wie verhinderen bevrijding? De film is verplicht voer voor al wie voor een doorbraak staat, maar moed mist. De recensie ervan hoort in de wachtzaal van elke psychologenpraktijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s