Communicatie op maat

Johan onder Yana

Beste bezoeker,

Je bent op de website van Johan De Crom. Ik ben communicatiemedewerker bij ngo-federatie, de Vlaamse federatie van ngo’s in ontwikkelingssamenwerking. Daarnaast kan je mij freelance inschakelen om de (pers-)communicatie van je organisatie eens onder de loep te laten leggen.

Journalistiek

Je kunt hier verdwalen tussen journalistieke stukken, filmrecensies en columns over politiek, samenleving en kleine, menselijke taferelen. Ik hoop dat ik je kan prikkelen of hier en daar ontroeren. Dan is mijn missie volbracht. 🙂

Ik ben master Politieke en Sociale Wetenschappen en behaalde een postgraduaat Journalistiek. Van 2008 tot 2014 was ik voltijds freelance journalist voor onder meer Trends, De Standaard, Gazet van Antwerpen, HR Magazine, HR Square en RandKrant.

Sinds 2014 werk ik sporadisch op freelance basis. Ik ging sindsdien achtereenvolgens aan de slag als docent Nederlands aan het IHECS (Institut des Hautes Etudes en Communications Sociales) en als docent Journalistiek Schrijven & Mediawijsheid bij het Minderhedenforum. Daarna werd ik communicatiemedewerker bij Verso (Vereniging voor Social Profit Ondernemingen), tot maart 2019. Sinds oktober 2019 werk ik als communicatiemedewerker bij ngo-federatie.

copywriting

Tekstjes rechtzetten. Daar komt copywriting op neer en ik doe niets liever. Titels doen spreken, de essentie in de inleiding zetten, lezers goesting doen krijgen – om verder te lezen, een bedrijf te contacteren, een product of dienst te bestellen. Dus heb je een knalidee of prachtige dienstverlening aan te bieden, maar krijg je het niet uitgelegd? Lig je in de knoop met je beleidsplan en missieteksten? Niet blijven wroeten, maar mij gewoon even inschakelen. We overleggen en komen tot een degelijk document, een inspirerend artikel of een mooie tekstuele presentatie.

“Johan ondersteunde ons meermaals in de opmaak van teksten voor de Vlaamse overheid, in het kader van subsidiëring. Hij deed eindredactie op een voortgangsrapport en maakte een uitgebreide omgevingsanalyse. Johan slaagt erin zich goed af te stemmen op onze behoeften en is zeer deskundig in het schrijven van zakelijke en toch inspirerende teksten. De communicatie rond de opdracht verliep vlot en we stemden goed op elkaar af tijdens het proces.” Alex Sarlet, PRH – Persoonlijkheid en Relaties

communicatie-advies

Je redt het niet met goede teksten alleen. Je gehele communicatie moet ook goed zitten. Ik bekijk met plezier even je nieuwsbrieven of website. Bereik je daarmee je publiek? Praat je wel in de juiste stijl? Een bezoeker die je organisatie nog niet kent, heeft andere behoeften dan een routinier. Toch zal je ze allebei moeten aanspreken. Ik kan je hierin op weg helpen.

Bij mijn laatste werkgever, Verso, zorgde ik voor een gehele vernieuwing van de website HRwijs.be, een HR-dienstverleningsaanbod voor vzw’s in de social profit. Het bezoekersaantal klom zo met 60% op een jaar tijd, tot ongeveer 600 dagelijkse bezoekers. Ook gaf ik onder meer website-advies aan het Minderhedenforum en het Vlaams Instituut Gezond Leven.

lessen teksten schrijven

Ik proefde voor het eerst van het lesgeven als docent aan het Open Leercentrum van het Sint-Michielscollege in Schoten. Ik gaf er tweemaal zes avonden Journalistiek Schrijven, in 2012 en 2013. Voor het Minderhedenforum gaf ik in 2014-2015 een jaar lang workshops Journalistiek Schrijven, Perscommunicatie en Beeldvorming over gans Vlaanderen. Met AIF vzw, Internationaal Comité en Katholiek Onderwijs Vlaanderen gingen we telkens in een dagopleiding samen op zoek naar hoe ze de schriftelijke communicatie van hun werking konden verbeteren.

“Onze vrijwilligersorganisatie maakt al jaren het tijdschrift ‘Arena’. Teksten en beelden werden aangeleverd door medewerkers en de vrijwilligers zelf. Onze organisatie bleef groeien en werd steeds professioneler, helaas groeide ons tijdschrift niet mee. We kwamen tot de vaststelling dat dit anders moest. Als socio-culturele organisatie was dit een denkoefening waarin wij ons verloren. Johan hielp ons bij dit denkproces. Zelfs de medewerkers werden gevormd in het schrijven van een artikel. Door de begeleiding van Johan werd onze Arena in een compleet nieuw jasje gestoken, zowel inhoudelijk, indeling als vorm. We zijn super dankbaar, want zonder zijn kennis en ervaring hadden we ons tijdschrift niet op dit niveau kunnen tillen.” Stefany Giglio, Internationaal Comité

Contact

Aarzel niet om me in te schakelen voor journalistiek werk, eindredactie, schriftelijke communicatie en interne opleidingen:

johandecrom1@gmail.com

0494/19.11.65

Eén gedachte over “Communicatie op maat”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s